GRÖN MATFILOSOFI
Vår vision
Vi vill utöka det gröna på din tallrik! 2020-talet är årtiondet då vi äter mer växtbaserat och puttar trenden i rätt riktning. Oavsett om du kallar dig vegan, vegetarian, flexitarian eller allätare så vet vi alla idag att köttkonsumtionen är för hög. Men hur gör man för att minska den och vad äter man istället? Med våra matkassar, catering, kurser och våra caféer på Södermalm och Västermalm, vill vi inspirera och hjälpa dig med just det.
Våra rätter är veganska för att inspirera dig till max. Det betyder inte att du måste vara vegan för att äta vår mat!
Vi är själva inte 100 % veganer. Däremot äter vi mycket vegansk mat - för att det är gott, näringsrikt, roligt och bra för planeten. Vi har valt att specialisera oss inom det veganska köket då det finns ett kunskapsglapp hos många i vad vegansk mat är. En del tänker att vegansk mat är smalt och nischat, har konstiga smaker och inte är något som hela familjen kan äta. Men om du tänker efter så sitter inte smakerna i den råa kycklingfilén eller köttbiten, lika lite som det sitter i en rå palsternacka. Det sitter i kunskapen att förädla råvaran på bästa sätt, komponera spännande smaker och arbeta med bra råvaror. Med vår mat tar vi vår kunskap med oss till dig, dit du är, och hjälper dig att skapa din version av grön köksmagi. Kombinera våra rätter som du vill och hitta ditt sätt att utöka det gröna - all the way, eller en bit på vägen.
Vegansk mat - “det nya sushi”
Vi brukar prata om vegansk mat som “det nya sushi”. För femton år sedan hade vi inte sushirestauranger i Sverige, nu ser vi dem i varje gathörn. På samma sätt är den veganska maten på intåg och här för att stanna. Veganska rätter och matprodukter gör just nu en revolutionerande resa in i matbutikerna, restaurangerna, företagen och hemmaköken. Så många nya rätter och produkter finns att upptäcka. Häng med!
Peppig fakta
Peppig fakta för dig som väljer att äta Gigafood är att en vegansk måltid från Gigafood minskar ditt klimatutsläpp med ca 75 % i jämförelse till en lunch eller middag med genomsnittlig svensk kost (1). Att äta största delen av din mat från växtriket och begränsa (eller avstå från) animaliska produkter minskar ditt klimatfotavtryck avsevärt.
När/om du äter kött gör ditt val av kött stor skillnad. Här gäller kvalité framför kvantitet. Vi rekommenderar varmt Världsnaturfondens Köttguide och Fiskguide som guidar dig till kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. WWF släppte i oktober 2020 även en Vegoguide för mer och mindre hållbara val av vegetabilier.
Allvarlig fakta
FN:s klimatpanel och andra forskare säger tydligt att läget är akut. Jordens resurser förbrukas i högre takt än de kan återskapas och temperaturen på jorden ökar snabbt. Gigafood är sprunget ur hållbarhet och bygger på strävan mot omställning. Globalt sett står livsmedelsindustrin för 25 % av vår totala klimatpåverkan (2) - en fjärdedel av våra klimatutsläpp är alltså relaterade till mat. I Sverige används ca 70 % av jordbruksarealen till att producera djurfoder (3). Dessa marker skulle i betydligt större utsträckning kunna användas till att istället odla en bred variabel av vegetabilier och växtbaserat protein såsom bönor, linser och quinoa. Vårt sätt att producera och konsumera mat idag hotar klimatet, naturen, människan och den biologiska mångfalden. En av vår tids största utmaningar är att skapa ett hållbart jordbruk och en matkultur som fungerar för en hel värld. För att nå klimatmålen i linje med Parisavtalet där vi håller den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, med sikte på att inte överstiga 1,5 grader, krävs snabba omställningar på bred front. Något vi alla kan göra är att fundera över vad vi stoppar i oss om dagarna och göra medvetna matval som tar hand om både oss själva och vår planet.
Vad betyder namnet Gigafood?
Giga är prefix för miljard, på engelska “ billion”. Gigafood som namn kan således översättas till food for billions eller mat för miljarder. År 2050, samma år som Parisavtalet jobbar mot, beräknas vi vara tio miljarder människor på jorden. Samma år ska våra klimatutsläpp vara så nära noll som möjligt. En ekvation som idag långt ifrån går ihop. Gigafood står för visionen om en matkultur där maten räcker till en hel värld utan att tära på jordens resurser. Gigafood - mat för miljarder.(4)
WWF har beräknat att en genomsnittlig lunch/middag i dagsläget släpper ut ca 1.73 kg CO2e (se sida 6 i “One Planet Plate” 2018- kriterier och bakgrund”). En vegansk lunch/middag från Gigafood släpper ut mellan 0.3-0,5 kg CO2e per måltid, i genomsnitt cirka 75 % lägre klimatpåverkan.
https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#klimat-och-biologisk-mangfald
https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/kott-och-miljo/
För dig som vill lära dig mer om Parisavtalet, kan du läsa HÄR på Naturskyddsföreningens hemsida.